Hoe zorg je ervoor dat er alsnog lessen gegeven kunnen worden als de school een renovatie ondergaat?

Hoe zorg je ervoor dat er alsnog lessen gegeven kunnen worden als de school een renovatie ondergaat?

Verbouwingen op scholen zijn vaak noodzakelijk om de faciliteiten te verbeteren en een betere leeromgeving te creëren. Het kan echter een uitdaging zijn om tijdens de verbouwing de lessen ononderbroken voort te zetten. Met de juiste planning en maatregelen kunnen scholen ervoor zorgen dat het onderwijsproces soepel verloopt, zelfs tijdens een verbouwingsproject. In dit artikel worden enkele belangrijke stappen besproken die scholen kunnen nemen om continuïteit in het onderwijs te waarborgen tijdens een verbouwing.

Planning en communicatie

Een gedetailleerde planning is essentieel voor een succesvolle verbouwing terwijl de lessen doorgaan. Het is belangrijk om de verbouwingsperiode vast te stellen en rekening te houden met de benodigde tijd voor het voltooien van specifieke fasen van het project. Communiceer deze planning duidelijk naar docenten, medewerkers, ouders en studenten, zodat iedereen op de hoogte is van wat er gaat gebeuren en welke impact dit kan hebben op het lesrooster.

Tijdelijke klaslokalen

Overweeg het opzetten van tijdelijke klaslokalen tijdens de verbouwing, zoals de schoolunit van Dit is Plek. Dit kunnen modulaire units zijn die buiten het bouwgebied worden geplaatst. Zorg ervoor dat deze tijdelijke lokalen voldoen aan de behoeften van de leerlingen en voorzien zijn van alle benodigde faciliteiten, zoals stoelen, tafels, verlichting en verwarming of koeling. Dit zorgt ervoor dat het onderwijsproces ongestoord kan plaatsvinden, zelfs tijdens de fysieke renovaties. Daarnaast zou dit allemaal ook nog op maat worden gemaakt door bijvoorbeeld Thuis aan Huis.

Fasering van de verbouwing

Plan de verbouwing in verschillende fasen, zodat niet het hele schoolgebouw tegelijkertijd wordt aangepakt. Door de verbouwing te fasen kunnen bepaalde delen van de school in gebruik blijven, terwijl andere delen worden gerenoveerd. Dit minimaliseert de verstoring van de lessen en zorgt ervoor dat er altijd ruimtes beschikbaar zijn voor onderwijsactiviteiten.

Verplaatsen van activiteiten

Indien mogelijk, verplaats niet-lesgerelateerde activiteiten naar externe locaties of andere ruimtes binnen de gemeenschap. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor sportactiviteiten, buitenschoolse programma’s, vergaderingen of andere evenementen. Door deze activiteiten elders te organiseren, blijven de schoolomgeving en lesruimtes beschikbaar voor het onderwijs tijdens de verbouwing.